.
Szakács Zsó:
Csendesedj el mikor zajos az életed, csendesedj el ha fájdalom éri lelkedet. Csendesedj el, hallgasd a csend hangját, csendesedj el, megtaláld lelked nyugalmát. Csendesedj el, gondolj arra ki igazán szeret, csendesedj el, éld át a közös perceket... Csendesedj el, adj hálát az életért, csendesedj el, mondj imát mindenkiért!
-

Csendesedj el és hallgasd a zenét:

Johann Sebastian Bach: Air

2009. márc. 15.

Veszélyes csokik



A csokoládé, vagy kakaó allergia valójában ritka. A tünetek legtöbbször a csokoládé összetevőire adott táplálékintolerancia, vagy allergia eredményeként jelentkeznek. A finomságok ugyanis számtalan adalékanyag felhasználásával készülnek.....

A csokoládét először a Közép-Amerika vidékén élő bennszülöttek készítették és fogyasztották. A ma kapható termékek mintegy 200 éves kísérletezés végtermékei. A kakaóbabból készült kakaó három formában található meg a csokoládéban. Folyékony állapotban, a kakaóvaj és kakaó por keverékeként a kakaómassza, illetve létezik külön kakaóvaj és por formában is. Az adott termékek kakaó tartalma, az előírásoknak megfelelően országonként változik.
Az igazán jó minőségű csokoládét kizárólag a fenti három összetevő alkotja, illetve cukor és néha vanília. A tömegtermeléssel előállított csokoládé jóval kisebb mennyiségű kakaót, viszont annál több cukrot, tejet, szóját, lecitint, kukoricaszirupot, ízesítő anyagokat és színezéket tartalmaz. A csokoládé allergia is nagy valószínűség szerint ezen kiegészítők rovására írható, mintsem a kakaó elfogyasztásának következménye.
Édes mérgek
A tünetek fejfájás, gyomorégés, viszketés, kiütések, csalánkiütés, hányás, hasmenés és légszomj lehetnek. Súlyos esetekben kialakulhat akár anafilaxiás sokk is. Amennyiben a fenti tünetek előfordulását észleljük, érdemes allergológus szakorvost felkeresni. Egyszerű bőrteszt és vérvizsgálat segítségével az okok könnyen feltárhatók.
A kiváltó okok tehát a csokoládéban található egyéb, gyakori allergének elfogyasztása következtében jelentkezhetnek. Az ételallergiáktól szenvedők számára különösen fontos, hogy a csokoládéban összetevőként egyaránt előfordulhat tej, mogyoró, glutén, szójabab, vagy szójalecithin és kukorica, vagy kukoricaszirup is.
Allergiás reakciót okozhatnak a különböző adalékanyagok is. Ezek jelen lehetnek tartósítószer formájában, vagy ízesítő, színezőanyagként. A tatrazin sárga ételszínezék szintén allergiát okozhat. A nikkel egyaránt megtalálható a csokoládéban, a mogyoróban, a teában, a sörben, a kávéban és sárgabarackban. Erre érzékenyeknél kontakt dermatitiszt válthat ki.
A csokoládéban számos vegyi anyag is megtalálható. Az édességek elfogyasztásának tulajdonított fejfájás is valójában ezek mellékhatásaként jelentkezik, illetve okozhatnak allergiás tüneteket is. A koffein és a theobromin megvonása, illetve a tyramin egyaránt okozhatnak fejfájást. A theobromin egyébként mérgező a kutyákra és egyéb állatokra. A phenylethylamin hatása megegyezik az amphetaminnel. Hangulati ingadozásokat és fejfájást produkál.

Nincsenek megjegyzések:

AM társoldal


..

Tárhely: www.gportal.hu
Domain: www.csendesedj-el.blogspot.com
E-mail: angyal.magazin kukac gmail pont com
A honlap egy hobby portál.

Az oldal NEM rendelkezik szerkesztőséggel!



Copyright © Sueee[Inasi ]- 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra.
Sueee [Inasi], Lélek Gizella [ Ekpafat], Zsigai Klára,
Mátyás József


http://csendesedj-el.blogspot.com © 2009Design by: Inasi


email: csendes.percek kukac gmail.com

Az írások szerzői jogvédelem alatt állnak!

Az oldalon elhelyezett írások, versek, és novellák
a szerzők szellemi tulajdonát képezik.
Kérjük, hogy a szellemi alkotásokhoz
fűződő jogokat tartsa tiszteletben!


Kezdés: 2008.08.02.