.
Szakács Zsó:
Csendesedj el mikor zajos az életed, csendesedj el ha fájdalom éri lelkedet. Csendesedj el, hallgasd a csend hangját, csendesedj el, megtaláld lelked nyugalmát. Csendesedj el, gondolj arra ki igazán szeret, csendesedj el, éld át a közös perceket... Csendesedj el, adj hálát az életért, csendesedj el, mondj imát mindenkiért!
-

Csendesedj el és hallgasd a zenét:

Johann Sebastian Bach: Air

2009. márc. 15.

Sorsdöntő találkozás a droggal




Az elmúlt évtizedekben megsokszorozódott azoknak a fiataloknak a száma, akik kapcsolatba kerültek a kábítószerekkel. Az ifjabb nemzedék szinte mindent tud a drogokról, míg szüleik alig valamit.....
"Az alkohol- és drogfogyasztás elterjedése egy társadalomban két tényezőtől függ: az életkortól és kultúrától" - mondja Dr. Barth Ákos pszichológus.

"Míg korábban Magyarországon a "közösségi kábulat" szinte egyetlen lehetséges alternatívája az alkohol volt, addig ma már a kábítószer, főleg a marihuána van jelen az egész országban. Bár vidéken, a kisebb falvakban kevésbé jellemző a kábítószerfogyasztás, és inkább az alkohol-kultúra dominál, a "füvezés" azért az egész országban jelen van."

Fű és partidrogok
A legelterjedtebb kábítószerek Magyarországon a marihuána és az úgynevezett partidrogok: a speed és az extasy. E kábítószer típusokat szokta a köznyelv "könnyű drogoknak" nevezni. A "nehéz drogok" kategóriájába pedig a heroint, a kokaint, a crack-et sorolják. A kábítószerek ilyen megkülönböztetése azonban helytelen, mert téves következtetésekre ad okot, mert eltérő módon és mértékben, de minden drog okoz függőséget.

Többnyire az első drogos élmény is e szerekhez kötődik. Az pedig csak később dől el, hogy alkalmi droghasználóból függővé válik-e valaki, és ha igen, milyen szert szed majd.

Az első találkozás
A rászokást sok tényező befolyásolja. Az érzelmileg kiegyensúlyozatlan, alacsony tűrőképességű, kiforratlan személyiségek könnyebben válnak a szer rabjaivá. A családi és társas kapcsolatok, a társadalmi környezet, a problémás kamaszkor, a baráti társaság szintén befolyással van a kábítószerhez való viszonyulásra. Az első próba természetesen nem jelent biztos függőséget. A droggal való ismerkedés sok ember életének a része, aki később nem válik fogyasztóvá.

Függőségi játszma - az életért
A függőségnek három fázisa van. Az első szakasz a kialakulásé, amikor a fogyasztó csak ismerkedik a droggal.

A második szakasz már stabil függőséget jelent. Kialakul a drog iránti tolerancia, a szervezet hozzászokott az anyaghoz.

A harmadik szakasz az összeomlásé. A kemény függőség miatt az anyag az életbenmaradáshoz kell. Drog nélkül fájdalmas fizikai elvonási tünetek jelentkeznek. Nincs kedvenc drog, a lényeg, hogy minél "ütősebb" legyen a szer. A beteg szociális helyzete tönkremegy, súlyos függősége pedig azonnal feltűnik rajta. Semmi más nem számít, csak a napi adag megszerzése. Ebben az állapotban a leszokás gyógyszeres kezelés nélkül már esélytelen.

A különböző kábítószerfajták nem azonos módon és idő alatt okoznak függőséget. Megkülönböztetjük egymástól a fizikai és pszichikai függőséget. Lelki függőséget minden drogfogyasztás okoz. E kényszer azt jelenti, hogy a fogyasztó állandóan azt a jóleső érzést szeretné újraélni, amit a drog okoz. A fizikai függőség az ópiát származékokra, azaz a heroinra, kodeinre, mákteára jellemző. Fizikai függőség kialakulása esetén a leszokás még nehezebb.

Alkalmanként használja, nem drogozni akar, csak szórakozni, és erre rásegítene egy kicsit. Nincs kedvence, és keményebb szerrel sem próbálkozik. "Mézesheteknek" is nevezik ezt az időszakot, mert csak pozitív élmények jellemzik. Nincsenek elvonási tünetek, nem romlik az egzisztencia, a drog csak hobbi. Ugyanazon élmény eléréséhez egyre nagyobb adagok kellenek. Ilyenkor már van a kedvenc anyag, melyért a fogyasztó sok mindenre hajlandó. Az egzisztenciális lecsúszás mellett pszichológiai változás jelenik meg: a drogos elkezd hárítani. A valósághoz és társadalomhoz való viszonya megváltozik, a szer játssza a főbb szerepet az életében. A környezet ezt általában flegmaságként, megbízhatatlanságként kezeli, ezért társas kapcsolatai is megváltoznak.

Nincsenek megjegyzések:

AM társoldal


..

Tárhely: www.gportal.hu
Domain: www.csendesedj-el.blogspot.com
E-mail: angyal.magazin kukac gmail pont com
A honlap egy hobby portál.

Az oldal NEM rendelkezik szerkesztőséggel!



Copyright © Sueee[Inasi ]- 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra.
Sueee [Inasi], Lélek Gizella [ Ekpafat], Zsigai Klára,
Mátyás József


http://csendesedj-el.blogspot.com © 2009Design by: Inasi


email: csendes.percek kukac gmail.com

Az írások szerzői jogvédelem alatt állnak!

Az oldalon elhelyezett írások, versek, és novellák
a szerzők szellemi tulajdonát képezik.
Kérjük, hogy a szellemi alkotásokhoz
fűződő jogokat tartsa tiszteletben!


Kezdés: 2008.08.02.