.
Szakács Zsó:
Csendesedj el mikor zajos az életed, csendesedj el ha fájdalom éri lelkedet. Csendesedj el, hallgasd a csend hangját, csendesedj el, megtaláld lelked nyugalmát. Csendesedj el, gondolj arra ki igazán szeret, csendesedj el, éld át a közös perceket... Csendesedj el, adj hálát az életért, csendesedj el, mondj imát mindenkiért!
-

Csendesedj el és hallgasd a zenét:

Johann Sebastian Bach: Air

2009. márc. 15.

Egészséges testsúly ötven felett is



A drasztikus fogyókúrák fiataloknak sem ajánlottak, idősebb korban viszont kifejezetten óvnak tőle a szakemberek. Ugyan a túlsúly komoly megterhelést jelent a szervezet számára, de egy rosszul megválasztott diéta ugyanannyi kárt okozhat.....

A megfelelő testtömeg elérése és fenntartása idős korban növeli a várható élettartamot és csökkenti az idős korra jellemző betegségek (szív- és érrendszeri-, ízületi betegségek, cukorbetegség) tüneteit, javítja a test általános állapotát. Mivel az idősebbek hajlamosak először izomtömegükből veszteni, lényeges, hogy a fogyókúra része legyen a rendszeres, de nem túl megerőltető testmozgás. Az izomzat erősítésével nem csak a közérzet és a fittség javul, de hosszú távon csökkenhet az esések és törések előfordulása is.

A legoptimálisabb, ha 30-as, 40-es éveink során is igyekszünk aktívak maradni, mert úgy idősebb korunkban sokkal könnyebben fenn tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat és az erős izomzatunkat. Idős korban a lassuló anyagcsere és a csökkenő izomzat kevesebb energiaszükséglete okozhat testsúlygyarapodást, ha ugyanakkora adagokat eszünk és ugyanannyit mozgunk, mint korábban. Az idősek szervezete nyugalmi állapotban az életfunkciók fenntartásához kevesebb táplálékot, illetve ebből nyert energiát igényel. Az egészséges testsúly kialakításának egyik fontos mérföldköve, hogy változatosan, de energiaszükségletünknek és életmódunknak megfelelő mértékben táplálkozzunk.

A hiányos tápanyagbevitel idős korban igen magas kockázatot jelent. Ha egy rosszul megválasztott diéta keretében kevés olyan táplálék jut az idős emberek szervezetébe, amelyek értékes fehérjét, szénhidrátokat, zsírokat, valamint életfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, akkor szervezetük gyengébb lesz, és a betegségek kialakulására is fogékonyabb. Tápanyaghiány nem csak elégtelen táplálékbevitelből, hanem egyoldalú táplálkozásból is adódhat.

A szélsőségektől mentes, változatos étrend tartalmaz teljes kiőrlésű gabonaféléket, gyümölcsöket, húsféléket, tejtermékeket, tojást, halat, zöldségeket, száraz hüvelyeseket, olajos magvakat, és természetesen sok folyadékot. Az idősebbek szervezete rosszabbul alkalmazkodik a fehérjehiányhoz, mint a fiataloké, ezért nagyon fontos, hogy táplálkozásuk során elegendő, jó minőségű fehérje jusson a szervezetükbe. Az egészséges testsúly elérése érdekében célszerű a zsíros és magas szénhidrát-tartalmú ételek fogyasztását csökkenteni, helyette a zöldségek és gyümölcsök arányát kellene növelni.

Nincsenek megjegyzések:

AM társoldal


..

Tárhely: www.gportal.hu
Domain: www.csendesedj-el.blogspot.com
E-mail: angyal.magazin kukac gmail pont com
A honlap egy hobby portál.

Az oldal NEM rendelkezik szerkesztőséggel!



Copyright © Sueee[Inasi ]- 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra.
Sueee [Inasi], Lélek Gizella [ Ekpafat], Zsigai Klára,
Mátyás József


http://csendesedj-el.blogspot.com © 2009Design by: Inasi


email: csendes.percek kukac gmail.com

Az írások szerzői jogvédelem alatt állnak!

Az oldalon elhelyezett írások, versek, és novellák
a szerzők szellemi tulajdonát képezik.
Kérjük, hogy a szellemi alkotásokhoz
fűződő jogokat tartsa tiszteletben!


Kezdés: 2008.08.02.