.
Szakács Zsó:
Csendesedj el mikor zajos az életed, csendesedj el ha fájdalom éri lelkedet. Csendesedj el, hallgasd a csend hangját, csendesedj el, megtaláld lelked nyugalmát. Csendesedj el, gondolj arra ki igazán szeret, csendesedj el, éld át a közös perceket... Csendesedj el, adj hálát az életért, csendesedj el, mondj imát mindenkiért!
-

Csendesedj el és hallgasd a zenét:

Johann Sebastian Bach: Air

2010. okt. 3.

A legolcsóbb vitaminforrás

Mindenhol halljuk, a csíra milyen egészséges. Szupermarketekben látjuk, borsos az ára és nem is igazán ismerjük, használjuk. Pedig mennyi vitamin van benne!

Leghíresebb magyar hajósaink, akik évekig tartó úttal járták körbe a földet és az űrhajósok, pár évszázaddal korábban pedig a rettegett tengerészbetegség, a skorbut legyőzői is beszámolnak erről a végtelen csodáról: a vitaminhiány elkerülésére, házi friss zöldség beszerzésére csíráztassunk. Több dietetikus és táplálkozástudós egybehangzóan állítja: kizárólag csírán élve az ember tökéletesen és maximálisan sokoldalúan tudná fedezni teljes táplálék, tápanyagigényét, vitamin és ásványi anyag szükségletét. Ráadásul ez a táplálkozási mód megvédhetne minket a civilizációs betegségektől és az élelmiszeripar fiaskóitól. Nem sugalljuk persze, hogy minden egyéb ételről mondjatok le, de mégis, mi teszi a csírát ilyen különlegessé? Az alábbiak megismerése után alighanem érdemes elgondolkozni a házi csíráztatáson, a csírának a család mindennapi étrendjébe történő beiktatásán.

A csíra csodája

A csírák tartalmazzák mindazokat az alkotóelemeket, melyek elengedhetetlenek az egészséghez. Jóval több telítetlen zsírsavat, vitamint (A, B-komplex, C, D, E, G, H, K, U) és ásványi anyagot vehetünk általuk magunkhoz, mint a belőlük kifejlődő gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával – mondhatni a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák. Az összes ásványi anyagot, a kalciumtól a magnéziumon és a szelénen, jódon át mind természetes, a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható formában tartalmazzák. A szervezetet méregtelenítik, az immunrendszert erősítik, a gyulladásokat csökkentik, vértisztító, csonterősítő hatásúak. Energiatartalmuk meghaladja a húsokét, mégsem hízlalnak, mert könnyen felszabadítható energiát tartalmaznak, a beleket nem terhelik, és száz százalékban emészthetők. Lúgosító hatásúak, az érvédő koleszterin képződését serkentik. Egyre több kutatás erősíti meg gyógyító hatásukat. A csíra-stádium tartalmazza legtöbb enzimet a növény teljes fejlődés ciklusa során. A gazdag enzimtartalom a csírákat elfogyasztó ember szervezetében is fokozza az enzimtermelést, ezáltal javítja a vérkeringést. A teljes értékű fehérjéket a csírák úgynevezett előemésztett – a szervezet számára a legjobban hasznosítható – formában tárolják.

A csírázás folyamata

Amint víz éri a magot, hatalmas változások indulnak el benne. A csíra különleges élettani hatása a magban zajló folyamatoknak köszönhető. Kívülről a mag csak az oxigént és a vizet veszi fel mindezekhez.

Csírázás = hidroponika
A csíráztatás tulajdonképpen a hidroponikus (’vízüzemű’) növénytermesztés kezdő stádiuma. A hidroponikus növénytermesztéssel Izraelben és egyéb, az ivóvízzel jól sáfárkodni kényszerülő országokban érnek el nagyszerű eredményeket. A növény csakis tiszta alkotórészeket, tápanyagokat vesz magához, mentes marad a vegyszerezéstől és mivel nem érintkezett termőfölddel, homokkal, tisztítása is jóval egyszerűbb és víztakarékosabb. A termőföldre a megfelelő víz és tápanyagellátás esetében nincs szükség. Szinte bármely földben termő növény fejlődik hidroponikus körülmények között, de a kifejlett csírastádiumig feltétlenül mindegyik eljut.

Ha kellően fellelkesültünk a csírafogyasztás iránt, az első, átmeneti kiábrándulást az az élmény adhatja, hogy a kész csíra a boltban, szupermarketben igen drága. De egyúttal épp ez a tény adja cikkünk kiindulópontját: az otthoni csíráztatás nem bonyolult, nem drága – napi pár perc foglalatoskodás árán pár napon belül „arathatunk”.

Hogyan?

A csíráztatáshoz nagyon hasznos egy speciális csíráztató tál használata. Műanyag- és agyagváltozatok kaphatók bioboltokban és ételspecialitások boltjában. A többemeletes műanyag csíráztató kezelhető legkönnyebben, legtisztábban és legpraktikusabban.

A csíráztatás csíziója

- A tálak legalsó szintjén egy zárt aljú edény van, melyben a csíráztatás során vizet tárolunk. Ebbe áztatjuk be a magokat. A zárt aljú edény fölött egy, kettő vagy három lyukacsos aljú tál található, ezekben csíráznak a magok.
- Első lépésként a magokat 8-24 órán át (a maximális 24 óra a vastagabb héjú magokra vonatkozik) sötét helyen, szobahőmérsékleten beáztatva tároljuk. Annyi vizet öntsünk rájuk, hogy a magokat teljesen ellepje.
- A csíráztatás megkezdése előtt öblítsük le a magokat. Az alsó, zárt tálkában legyen víz, a felette lévő lyukas tálkákban pedig oszlassuk el a magokat, lehetőleg egy rétegben, mert a csírázó magvak eredeti térfogatuk többszörösére nőnek.
- A csírákat reggel és este öblítsük le langyos, hideg vízzel, különben megpenészednek, ha pedig vízben hagyjuk állni őket, megrohadnak. A csíráztatás megkezdése után 3 nappal látható lesz a csírázás, majd a fogyasztás egy hét múlva esedékes. A többemeletes tálka egyrészt többféle mag csírázását teszi lehetővé, másrészt a folyamatos csíraaratás elérésében is segít. A büdösödést – a csíráztatás leggyakoribb fiaskóját - a fenti módszerrel és a bioboltban választott megfelelő magok vásárlásával kiküszöbölhetjük.
- Tálalás előtt a csírákat mossuk le, a nyáktól tisztítsuk meg és tegyük pár órára napfényes helyre ettől megszáradnak, teljesen megtisztulnak és további energiát visznek ételünkbe.
- A csíráztató tálat mossuk ki alaposan a következő csíráztatás megkezdése előtt. Ha folyamatosan használjuk, pár naponta szintén mossuk el. Akár széles szájú befőttesüveggel is helyettesíthető, azonban mivel a tál praktikussága bőven megéri egy-két ezer forintnyi árát, mindenképpen az előzőt ajánljuk.

Érdekesség: sötétben csíráztatva a magok világos színűek és B-vitaminban gazdagok lesznek, világos helyen csíráztatva pedig – a klorofill termelődés miatt – zöldesek és C-vitaminban bővelkedők.

A hüvelyesek (bab, borsó) csíráit csak hőkezelés (főzés, sütés) után fogyasszuk, a többi csírát azonban feltétlenül nyersen tegyük salátába, joghurtba, szendvicsre.

A legtöbb csíra már a csírázás megkezdődése utáni 2-4. napon fogyasztható, ha azonban a magmaradványoktól nagyon könnyen megtisztíthatóvá akarjuk tenni őket, várjuk ki az egy hetet.

Milyen magokat csíráztassunk?
Szigorúan csak bioboltban, gyógynövényboltban és élelmiszerboltokban kapható étkezésre szánt magokat használjunk, mert a vetőmagokat vegyszerrel kezelik elvetés előtt. A piacon kapható magok is általában vegyszerrel kezeltek rovarok és penészgomba ellen.

A legnépszerűbb csíráztatható magok:
lencse, mustármag, káposzta, szezámmag, vizitorma, adzuki bab, búza, csicseriborsó, görögszéna, retek, rozs, zöldborsó.

Hogyan használjuk fel?
A csíra bármilyen saláta alapja és kiegészítője lehet, joghurtba, kefirbe keverhetjük, szendvicsre tehetjük, olajon párolhatjuk-süthetjük, salátaöntettel, szósszal ízesíthetjük...

Csipp

Forrás: www.okosanyu.hu

Nincsenek megjegyzések:

AM társoldal


..

Tárhely: www.gportal.hu
Domain: www.csendesedj-el.blogspot.com
E-mail: angyal.magazin kukac gmail pont com
A honlap egy hobby portál.

Az oldal NEM rendelkezik szerkesztőséggel!



Copyright © Sueee[Inasi ]- 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra.
Sueee [Inasi], Lélek Gizella [ Ekpafat], Zsigai Klára,
Mátyás József


http://csendesedj-el.blogspot.com © 2009Design by: Inasi


email: csendes.percek kukac gmail.com

Az írások szerzői jogvédelem alatt állnak!

Az oldalon elhelyezett írások, versek, és novellák
a szerzők szellemi tulajdonát képezik.
Kérjük, hogy a szellemi alkotásokhoz
fűződő jogokat tartsa tiszteletben!


Kezdés: 2008.08.02.