.
Szakács Zsó:
Csendesedj el mikor zajos az életed, csendesedj el ha fájdalom éri lelkedet. Csendesedj el, hallgasd a csend hangját, csendesedj el, megtaláld lelked nyugalmát. Csendesedj el, gondolj arra ki igazán szeret, csendesedj el, éld át a közös perceket... Csendesedj el, adj hálát az életért, csendesedj el, mondj imát mindenkiért!
-

Csendesedj el és hallgasd a zenét:

Johann Sebastian Bach: Air

2009. márc. 15.

Szokatlan szenvedélyek



Szenvedély minden emberben lakozik. Ilyen például az érzelmi életben a féltékenység vagy a nemi vágy. A szenvedély akkor válik problémává, ha testi-lelki függőséget vált ki, ilyenkor már szenvedélybetegségről beszélünk....

Szenvedélybeteggé az válik, aki nem képes szembenézni problémáival, aki képtelen elfogadni önmagát, nem ismeri fel képességei, lehetőségei határait, aki fél a magánytól, csalódástól, visszautasítástól. Nemcsak az alkohol, a nikotin, a gyógyszer, a kábítószerek veszélyesek - gyakoriak más függőségek is.

Cukorka-csokoládé függőség
A szülők gyakran édességgel bizonyítják gyermekük iránti szeretetüket, édességet adnak önmaguk - jelenlétük, érdeklődésük, elismerő szavaik - helyett. Ennek következménye: a gyerekek hozzászoknak ahhoz, hogy önmagukat is édességgel vigasztalják. A cukorka, a csokoládé az öröm nélkülözhetetlen forrásává válik, és megkönnyíti a veszélyes "vigasztaló" anyagokhoz - az alkoholhoz és társaihoz - vezető utat.

Szerencsejáték-függőség
Főleg azok a férfiak érintettek, akik sikertelenek, rosszul keresnek, elveszítik munkahelyüket és szerencsejáték segítségével próbálnak kiutat találni, s sorssal szembeszállni. Ha veszítenek, még nagyobb összegeket kockáztatnak, másra sem gondolnak, mint a nyereségre, veszélybe sodorják az egész család anyagi egyensúlyát, egyre jobban izolálódnak, kapcsolataik súlyosan sérülnek, társadalmilag egyre mélyebbre csúsznak.

Telefonfüggőség
Rendszerint a legsúlyosabb magányosság következménye, amikor az érintett már kísérletet sem mer tenni személyes közeledésre, hanem csak beszéddel próbál kapcsolatot teremteni. Önértékelésükben súlyosan zavart, érzelmeikben csalódott emberek utolsó próbálkozása, melynek szinte soha sincs megfelelő eredménye, mert a hívottak, akikbe kapaszkodni szeretnének, reménytelen, meddő, idegesítő dolognak érzik a telefon melletti üldögélést.

Veszélyfüggőség
Nemcsak az akciófilmek népszerűsége bizonyítja, hogy a halálos veszéllyel való játékot nagyon sokan találják vonzónak. Az ejtőernyős ugrás, a sárkányrepülés, az éjszakai autós versenyzés, a bungee-jumping, a terjedő villanyoszlopokra való mászás, a túlélési gyakorlatok mind azt mutatják, hogy sok fiatal unalmasnak találja a mindennapi életet, a civilizált környezet nyújtotta élményeket és egyre kockázatosabb szórakozást keres magának.

Munkafüggőség
Akit munkáján kívül - méghozzá a lehető legtökéletesebben végzett munkán kívül - semmi más sem érdekel, önmagát, de élettársát vagy munkatársait is az őrületbe tudja kergetni. Az ilyen embert állandó tettvágy, nyugtalanság hajtja, magas - túlságosan magas - célokat tűz maga elé, és sohasem képes elégedetten gondolni önmagára, teljesítményeire.


Hogyan lehet segíteni?
Segíteni csak az tud önmagán, és csak annak tudnak mások, aki felismeri, hogy szenvedélybetegség jellegű függőségben él, és aki ebből a függőségből menekülni akar. Minél korábban ismeri fel valaki ezt a helyzetet, annál jobbak a gyógyulás feltételei. A különböző függőségi állapotokban eltérő stratégiákat kell alkalmazni, de mindenképpen fontos az önértékelés, az önbizalom fejlesztése, a saját sikerek, saját értékek előtérbe állítása, az önállóság, a véleményalkotási és döntési készségek fejlesztése. A kifejezett függőségi állapotokból azonban már csak szakember segítségével lehet kikerülni.


Nincsenek megjegyzések:

AM társoldal


..

Tárhely: www.gportal.hu
Domain: www.csendesedj-el.blogspot.com
E-mail: angyal.magazin kukac gmail pont com
A honlap egy hobby portál.

Az oldal NEM rendelkezik szerkesztőséggel!



Copyright © Sueee[Inasi ]- 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra.
Sueee [Inasi], Lélek Gizella [ Ekpafat], Zsigai Klára,
Mátyás József


http://csendesedj-el.blogspot.com © 2009Design by: Inasi


email: csendes.percek kukac gmail.com

Az írások szerzői jogvédelem alatt állnak!

Az oldalon elhelyezett írások, versek, és novellák
a szerzők szellemi tulajdonát képezik.
Kérjük, hogy a szellemi alkotásokhoz
fűződő jogokat tartsa tiszteletben!


Kezdés: 2008.08.02.