.
Szakács Zsó:
Csendesedj el mikor zajos az életed, csendesedj el ha fájdalom éri lelkedet. Csendesedj el, hallgasd a csend hangját, csendesedj el, megtaláld lelked nyugalmát. Csendesedj el, gondolj arra ki igazán szeret, csendesedj el, éld át a közös perceket... Csendesedj el, adj hálát az életért, csendesedj el, mondj imát mindenkiért!
-

Csendesedj el és hallgasd a zenét:

Johann Sebastian Bach: Air

2009. márc. 15.

Edzőterem a nappaliban


Bár a konditermek széles kínálatában a családias környezetre és a luxuskörülményekre vágyók egyaránt találhatnak megfelelőt, mindig lesz olyan réteg, amelynek valamiért egyik terem sem szimpatikus.

Az otthoni torna hívei szívesebben dolgoztatják meg izmaikat megszokott környezetükben, ahol nincsenek kitéve kíváncsi vagy kritikus tekinteteknek.

Az alakformáló eszközök széles palettája bárki számára elérhető, aki a saját kedve szerint akar edzeni.

Persze ha az általa megspórolt bérlet ára lebeg a szemünk előtt, akkor talán érdemes átgondolni, melyik gép milyen előnyökkel kecsegtet. Lássuk, melyek a leggyakrabban használt eszközök! A kézisúlyzó, a gumiszalag, a flexi-bar és a fitball kis helyen elfér, ráadásul anyagilag sem igényel nagy beruházást. Nem úgy a kardiogépek, amelyek ára még mindig meglehetősen borsos.

Szobakerékpár
Egyértelműen favorit az otthoni kardiogépek között. Használatától a túlsúlyosak és a rossz kondícióban lévők sem idegenkednek, ugyanakkor segítségével az igazán sportosak is kihajthatják magukat. A legtöbb kerékpár használata egyszerű, az ülés és a kormány állítható dőlésszöge biztosítja a helyes testtartást.

A kijelző mutatja az eltelt időt, a megtett távolságot, a sebességet, a pedálfordulatszámot és az átlagos kalóriafelhasználást.
Egyes típusok kézi érzékelővel képesek mérni a pulzusszámot is.
Az előre betáplált programokból mindenki kedve és kondícója szerint válogathat.

Előnye: Használata egyszerű, a sérülésveszély minimális. Bármilyen korú és edzettségi állapotú ember számára megfelelő megoldás. Viszonylag kicsi helyigényű.

Hátránya: Csak a test egy részét, a láb- és karizmokat dolgoztatja meg. A hosszú ideig tartó tekerés meglehetősen monoton.

Futópad
Hatékony zsírégető és állóképességi edzés végezhető vele. Futni és gyalogolni is lehet rajta, síkon és hegymenetben egyaránt. A sebesség és a dőlésszög változtatásával nem válik unalmassá az edzés akkor sem, ha sokáig tart.

A futópad rugózása kíméli az ízületeket, így használata sokkal egészségesebb, mint a betonon való kocogás. A modern gépekbe beépített motorok alig csapnak zajt. Egyes típusok összecsukhatóak, tárolásuk egyszerű.

Előnye: Akkor is futhatunk, ha odakint esik az eső vagy tombol a kánikula. Kíméli az ízületeket, mégis nagyon hatásos és változatos edzést biztosít.

Hátránya: Viszonylag drága és nagy helyigényű, kivéve az összecsukható típusok.

Ellipszisjáró
Ez az egyszerű, de nagyszerű szerkezet nemcsak a test alsó részét, hanem a karokat és a törzset is megdolgoztatja. Az elliptikus mozgás kíméletes az ízületekhez, ezért idősek vagy mozgásszervi problémákkal küzdők is bátran használhatják.

Az ellenállást mindenki edzettségének megfelelően választhatja ki, a pedálok pedig a testmagasságtól függően állíthatóak. Az ellipszisjáró tökéletes választás fogyni akaróknak és állóképességüket edzőknek egyaránt.

Előnye: Idősektől a fiatalokig bárki használhatja. Mivel az egész testet megdolgoztatja, nem szükséges mással kiegészíteni az edzést.

Hátránya: Viszonylag nagy helyet igényel, és a megbízható típusok elég drágák. Elsőre nehéznek tűnhet a használata.

Evezőgép
Nem túl népszerű a kardiogépek között, pedig nagyobb társaihoz hasonlóan remekül felviszi a pulzusszámot, tehát kiválóan alkalmas zsírégető edzésre. A karok és a hát formálásán túl a lábakat is igénybe veszi, tehát szinte az összes izmot átmozgatja.

Kis helyen elfér és olcsó. Kijelzője méri az időt, a csapásszámot, a megtett kilométereket és egyes típusokon a pulzusszámot is.

Előnye: Kis helyigényű és viszonylag olcsó. Alkalmas az egész test megmozgatására.

Hátránya: Használata monotonná válhat. Helytelen végrehajtás esetén könnyen hátfájást okozhat a vele való munka.

Nincsenek megjegyzések:

AM társoldal


..

Tárhely: www.gportal.hu
Domain: www.csendesedj-el.blogspot.com
E-mail: angyal.magazin kukac gmail pont com
A honlap egy hobby portál.

Az oldal NEM rendelkezik szerkesztőséggel!



Copyright © Sueee[Inasi ]- 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra.
Sueee [Inasi], Lélek Gizella [ Ekpafat], Zsigai Klára,
Mátyás József


http://csendesedj-el.blogspot.com © 2009Design by: Inasi


email: csendes.percek kukac gmail.com

Az írások szerzői jogvédelem alatt állnak!

Az oldalon elhelyezett írások, versek, és novellák
a szerzők szellemi tulajdonát képezik.
Kérjük, hogy a szellemi alkotásokhoz
fűződő jogokat tartsa tiszteletben!


Kezdés: 2008.08.02.