Már régen megtalálta az utat a középkori kolostorkertekből a mai kertekbe és a piacokra. Mivel könnyen termeszthető, gyengébb talajokból is felveszi a tápanyagokat, melyekből gyógyító erejét nyeri, nincs szüksége műtrágyára vagy növény védőszerre. A zeller maga a tiszta természet: egészséges és ízletes csodája.
Sokan ódzkodnak, hogy a zellert akár salátaként, akár köretként fogyasszák, pedig jó volna legalább hetente kétszer az étkezésbe illeszteni. A zeller zöldje nyáron kedvelt leveszöldség, szószok kiváló ízesítője. Angol változata nálunk is kapható, rokfortos „mártogatóval” mennyei eledel. Ősszel és télen a jól ismert gumóját használjuk, levesekbe.
A zeller, mint gyógynövény:
felhasználásával egészségügyi zavarok egész sorát lehet sikeresen legyőzni, illetve fellépésüket megakadályozni. Azonban nemcsak ízesítőről vagy köretről van szó, hanem egy nagyon hatásos gyógynövényről is, mert a zeller hatóanyagai nem mindennapi szerveinkre is hatással vannak.
E csúnyácska növény híres arról, hogy pozitív hatása van a potenciára és a libidóra. Ez nem csak hiedelem, mert a zellergumó sok mindent tartalmaz, ami a szervezet vitalitását fokozza. A gumó kalciumtartalma magas, a levelek viszont 11-szer több kalciumot tartalmaznak, mint a gumó. Ezáltal fontos szerepet játszik a csontozat erősítésében és megtartásában, valamint jó a fogaknak és a hajnak.
A zellerlevél nagy mennyiségben tartalmaz keserű anyagokat és inzulinhoz hasonló hormonanyagokat, melyek az egész emésztőrendszert serkentik. Szintén pozitív hatást gyakorol a mellékvesére, az idegrendszerre, az agyra valamint az egész anyagcserére. Nem véletlenül számít Németországban a zellersaláta ideális köretnek egy zsíros libapecsenyéhez.
Különösen értékesek a zeller-terpenek, amelyek a szájban, a torokban, és a bélben baktérium-, vírus-, és gombaellenes hatást fejtenek ki. Vízhajtó hatása miatt jól használható fogyókúrákhoz, már csak azért is, mert kalóriaszegény.
Mivel tartalmazza az összes B-vitamin fajtát, energiát ad a szervezetnek, és erősíti az idegeket. A mostani erősen stresszes időkben mindezért fontos az egészség megőrzéséhez. A zeller semlegesíti a túl sok gyomorsavat, így megakadályozza a gyomorégést zsíros ételek fogyasztása után.
A zellerlevél csökkenti a reumás fájdalmakat.A levelek kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat. Mivel jól emészthető, akár nagyobb mennyiséget is nyugodtan lehet fogyasztani belőle. A zeller levelek új erőt és energiát adnak. Megszépíti a bőrt, és a hajat selymesíti és dúsítja.
Gyomorpanaszok kúrálásához készíts zeller-teát:
friss, zöld zellerleveleket moss tisztára, és vágd apróra. Főzz meg egy maréknyit egy liter vízben, hagyd állni fedő alatt 5 percig, szűrd le, és fogyaszd édesítés nélkül az étkezés után. A zellernek vízhajtó hatása van. Megakadályozza ödémák képződését, főleg a lábakon.
Minden pozitív hatása ellenére, ha esetleg vesebetegségben szenvednél, vagy áldott állapotban vagy, ne alkalmazd! Beszélj előbb az orvosoddal.
Egyetlen rossz tulajdonságát is meg kell említenünk: az élelmiszer allergiák közül némelyikét a zeller váltja ki. Ezért aki érzékeny rá, a zellerízesítésű só használatával is óvatosan kell bánnia.
A mediterrán konyhában is gyakran használják a zellert.
Zeller bundában
Hozzávalók két adaghoz:
150g hámozott zellergumó,
1 tojás,
40g reszelt parmezán sajt,
50 g liszt,
2 evőkanál olaj,
40g gomba,
20g szójacsíra,
10 g metélőhagyma,
1 teáskanál vaj,
100 g metélttészta.
Vágjuk a zellert 4, 5 mm vastag szeletre, pároljuk, vagy főzzük meg sós vízben. Csöpögtessük le. Közben verjük fel a tojást és keverjük el a parmezánnal, hogy egy sűrűn folyós anyagot kapjunk. A zellerszeleteket forgassuk lisztben, majd a tojás-parmezán masszában. Egy olajjal kikent serpenyőben süssük mindkét oldalon arany barnára. Az összevágott gombát a szójacsírával és a metélőhagymával vajban pároljuk meg.
Főzzük meg a metéltet, és villával feltekerve tegyük előmelegített tányérra. Adagonként 2 zellerszeletet a szójacsíra-metélőhagymával szórjuk be.
Jó étvágyat!
Sokan ódzkodnak, hogy a zellert akár salátaként, akár köretként fogyasszák, pedig jó volna legalább hetente kétszer az étkezésbe illeszteni. A zeller zöldje nyáron kedvelt leveszöldség, szószok kiváló ízesítője. Angol változata nálunk is kapható, rokfortos „mártogatóval” mennyei eledel. Ősszel és télen a jól ismert gumóját használjuk, levesekbe.
A zeller, mint gyógynövény:
felhasználásával egészségügyi zavarok egész sorát lehet sikeresen legyőzni, illetve fellépésüket megakadályozni. Azonban nemcsak ízesítőről vagy köretről van szó, hanem egy nagyon hatásos gyógynövényről is, mert a zeller hatóanyagai nem mindennapi szerveinkre is hatással vannak.
E csúnyácska növény híres arról, hogy pozitív hatása van a potenciára és a libidóra. Ez nem csak hiedelem, mert a zellergumó sok mindent tartalmaz, ami a szervezet vitalitását fokozza. A gumó kalciumtartalma magas, a levelek viszont 11-szer több kalciumot tartalmaznak, mint a gumó. Ezáltal fontos szerepet játszik a csontozat erősítésében és megtartásában, valamint jó a fogaknak és a hajnak.
A zellerlevél nagy mennyiségben tartalmaz keserű anyagokat és inzulinhoz hasonló hormonanyagokat, melyek az egész emésztőrendszert serkentik. Szintén pozitív hatást gyakorol a mellékvesére, az idegrendszerre, az agyra valamint az egész anyagcserére. Nem véletlenül számít Németországban a zellersaláta ideális köretnek egy zsíros libapecsenyéhez.
Különösen értékesek a zeller-terpenek, amelyek a szájban, a torokban, és a bélben baktérium-, vírus-, és gombaellenes hatást fejtenek ki. Vízhajtó hatása miatt jól használható fogyókúrákhoz, már csak azért is, mert kalóriaszegény.
Mivel tartalmazza az összes B-vitamin fajtát, energiát ad a szervezetnek, és erősíti az idegeket. A mostani erősen stresszes időkben mindezért fontos az egészség megőrzéséhez. A zeller semlegesíti a túl sok gyomorsavat, így megakadályozza a gyomorégést zsíros ételek fogyasztása után.
A zellerlevél csökkenti a reumás fájdalmakat.A levelek kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat. Mivel jól emészthető, akár nagyobb mennyiséget is nyugodtan lehet fogyasztani belőle. A zeller levelek új erőt és energiát adnak. Megszépíti a bőrt, és a hajat selymesíti és dúsítja.
Gyomorpanaszok kúrálásához készíts zeller-teát:
friss, zöld zellerleveleket moss tisztára, és vágd apróra. Főzz meg egy maréknyit egy liter vízben, hagyd állni fedő alatt 5 percig, szűrd le, és fogyaszd édesítés nélkül az étkezés után. A zellernek vízhajtó hatása van. Megakadályozza ödémák képződését, főleg a lábakon.
Minden pozitív hatása ellenére, ha esetleg vesebetegségben szenvednél, vagy áldott állapotban vagy, ne alkalmazd! Beszélj előbb az orvosoddal.
Egyetlen rossz tulajdonságát is meg kell említenünk: az élelmiszer allergiák közül némelyikét a zeller váltja ki. Ezért aki érzékeny rá, a zellerízesítésű só használatával is óvatosan kell bánnia.
A mediterrán konyhában is gyakran használják a zellert.
Íme egy recept, melynek egy adagja összesen 381 Kalória
Zeller bundában
Hozzávalók két adaghoz:
150g hámozott zellergumó,
1 tojás,
40g reszelt parmezán sajt,
50 g liszt,
2 evőkanál olaj,
40g gomba,
20g szójacsíra,
10 g metélőhagyma,
1 teáskanál vaj,
100 g metélttészta.
Vágjuk a zellert 4, 5 mm vastag szeletre, pároljuk, vagy főzzük meg sós vízben. Csöpögtessük le. Közben verjük fel a tojást és keverjük el a parmezánnal, hogy egy sűrűn folyós anyagot kapjunk. A zellerszeleteket forgassuk lisztben, majd a tojás-parmezán masszában. Egy olajjal kikent serpenyőben süssük mindkét oldalon arany barnára. Az összevágott gombát a szójacsírával és a metélőhagymával vajban pároljuk meg.
Főzzük meg a metéltet, és villával feltekerve tegyük előmelegített tányérra. Adagonként 2 zellerszeletet a szójacsíra-metélőhagymával szórjuk be.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése