Megállapították, hogy a gyomor-bélcsatorna útján történő oxigénbetáplálás a levegő belélegezésénél intenzívebb, ez ezt klinikai feltételek között több éve alkalmazzák. Az ilyen enterális oxigénterápia – a tapasztalatok szerint – nemcsak az izomsejtek oxigéntáplálását eredményezi, hanem egyéb megújulási folyamatait is serkenti.
Meghatározták, hogy a gyomorba juttatott molekuláris oxigén révén a szövetek oxigéntartalmának növekedési sebesség a légzéssel történő betáplálással szemben hozzávetőlegesen tízszeres.
Polagráfiás vizsgálatok mutatják, hogy míg például a belégzésnél a más szabad oxigén tartalma 8 %-kal, az enterális oxigéntáplálásnál 43 %-kal nő.
Igen eredményesnek és célszerűnek találták, az oxigén habosított folyadékban fogyasztását. Ilyen kísérleteket – megerőltető tréningek alatt, illetve nagy teljesítmények után – a sportolók erőnlétének mielőbbi helyreállítására széles körben végeztek.
Megállapították, hogy az „oxigénes koktélhab” gyorsan növeli a vér oxigénszintjét, rövid időn belül megszűnteti a vér „oxigénadósságát”, a hipoxiás állapotot, serkenti az izmokba redox folyamatok helyreállítását.
A Szovjetunió Egészségügyi Minisztérium egyik sportügyi intézetében nagyszámú sportolóval végeztek kísérleteket a következő összetételű, molekuláris oxigénnel telített ital, „koktél” fogyasztásával: 1 literben 50-60 ml csipkebogyószörpöt, 50 g glükóz, 20 g glilcerinfoszfát, 20 g glutaminsav 5 db polivitamin tabletta, 2 g citromsav, 5 g konyhasó, 20 ml enterococcus-elleni készítmény, 1 tojásfehérje. Az oldatot oxigénpalackból 2-3 l/min. sebességgel telítették.
Megállapították, hogy igen megerőltető, intenzív jéghoki tréning végére a sportolók véroxigén-telítettsége átlagosan 90 %-ra csökkent és 200-250 ml oxigénes koktél fogyasztása után, rövid idő alatt 96-97 %-ra emelkedett, míg az italt nem fogyasztó (kontroll) csoportnál ezt a szintet csak 2 órai pihenés után érik el.
A vér oxigénadósságának csökkenési sebességét az oxigénes ital fogyasztása révén, több módszerrel vizsgálták. Mérték a pulzust, telemetriásan, vizsgálták az oxigénadósság mértékére utaló kapilláris képet: ez az oxigénes ital fogyasztása után gyorsan, míg anélkül sokkal lassabban állt helyre. Megfigyelték az izomtónus alakulását a megerőltető sportolás utáni pihenésnél. Műszeres mérések mutatták, hogy az oxigénes ital fogyasztása után, nyugalmi állapotban plasztikus feszültség és feszített izmoknál a konkraktil feszültség rövid idő alatt lényegesen csökkent, míg az italt nem fogyasztott sportolóknál 2 óra után az izomfeszültségi értékek emelkedettek maradtak. A plasztikai izomtónus 5,2 mioton-t, a kontraktil izomtónus 7,8 mioton-t mutatott, míg az oxigénes ital fogyasztása után az első 2,6-ra a második 3,4-re csökkent. Az oxigénes ital tehát rövid idő alatt pótolja a vér.
Oxigén adósságát. Megállapították gyors hatását a szervezetben végbemenő redox folyamatok egyensúlyának helyreállításában, a hajszálerekben a mikrokeringés serkentésében. Hatása előnyös az erős fizikai terhelés utáni alvás normalizálásában.
Az oxigénnel dúsított vizek fogyasztása kevésbé súlyos oxigénhiányos állapot kezelésére alkalmas, de heveny oxigénhiányos állapotban is segítség lehet. Főleg azoknak javasolt, akik dohányoznak, vagy munkájuk miatt nap, mint nap ki vannak téve a légszennyezés veszélyének, például nagyvárosi utcán vagy autószerelő műhelyben dolgoznak.
A száj-, gyomor- és bélnyálkahártyán át felszívódó oxigén a véráramba jutva javítja a vér oxigénszállító kapacitását, így szerveink, köztük az agy oxigénellátását is. Ezért fokozott igénybevétel esetén csökkenti a fizikai és szellemi fáradtságot, élénkít, frissít, javítja a közérzetet, növeli a teljesítőképességet, segíti a koncentrációt. Emiatt ajánlott kimerült, stresszes embereknek, sportolóknak és intenzív fizikai és szellemi munkát végzőknek. Az extra oxigén csökkenti az emésztőrendszeri gyulladásokat, kedvezően befolyásolja a keringési zavarokat, a fejfájást és a migrént.
Mivel az oxigénnel dúsított víz serkenti a sejtek anyagcseréjét, segítséget nyújthat a méregtelenítésben és a felesleges kilóktól való megszabadulásban is. Gyorsítja továbbá az alkohol lebontását, ezáltal másnaposság esetén a regenerálódást. Alkalmazása egyszerű, kényelmes, és megfelelő mennyiség fogyasztása esetén (1 liter/nap) nincs káros mellékhatása.
Vélemény 1
Prof. Dr. Pucsok József, Sportegészségügyi Intézet, az orvostudományok kandidátusa:
„Sportolókon végzett mérésekkel megállapítottuk, hogy az oxigénnel dúsított ivóvíz növelte a vizsgáltak teljesítőképességét, csökkentette a terhelés maximumában mért pulzusszámot, a teljesítmény növekedés ellenőre a vér tejsavszintje mérséklődött. Az oxigénnel dúsított ivóvíz fogyasztása után gyakorlatilag minden vizsgált sportolónál megfigyelhető volt a vérben az oxigén parciális nyomásának az emelkedése.”
Vélemény 2
Dr. Balla Ferenc a kémiai tudományok kandidátusa:
„ A gyomor által a vérbe juttatott molekuláris oxigén felszívódásának sebessége a légzéssel történő betáplálással szemben hozzávetőlegesen tízszeres. Az oxigénadósság megszűntetéséhez szükséges 9698 %-os telítettség helyreállítása intenzív légzés és 2,5 dl oxigéndús ital elfogyasztása esetén pár percnyi vérkeringés alatt megtörténik.”
Vélmény 3
Dr. Malomsoki Jenő, a biológiai tudományok kandidátusa:
„A gyomor- és bélnyálkahártyán keresztül felszívódó oxigén a vérpályán eljutva a szövetekben illetve a májban fejti ki kedvező hatását. Az enzim aktivitások változásával, az oxigén raktárak feltöltődésével, a tejsav eliminálódás gyorsulásával lehet számolni.”
Bővebb info: http://www.oxigenesvizet.hu
Meghatározták, hogy a gyomorba juttatott molekuláris oxigén révén a szövetek oxigéntartalmának növekedési sebesség a légzéssel történő betáplálással szemben hozzávetőlegesen tízszeres.
Polagráfiás vizsgálatok mutatják, hogy míg például a belégzésnél a más szabad oxigén tartalma 8 %-kal, az enterális oxigéntáplálásnál 43 %-kal nő.
Igen eredményesnek és célszerűnek találták, az oxigén habosított folyadékban fogyasztását. Ilyen kísérleteket – megerőltető tréningek alatt, illetve nagy teljesítmények után – a sportolók erőnlétének mielőbbi helyreállítására széles körben végeztek.
Megállapították, hogy az „oxigénes koktélhab” gyorsan növeli a vér oxigénszintjét, rövid időn belül megszűnteti a vér „oxigénadósságát”, a hipoxiás állapotot, serkenti az izmokba redox folyamatok helyreállítását.
A Szovjetunió Egészségügyi Minisztérium egyik sportügyi intézetében nagyszámú sportolóval végeztek kísérleteket a következő összetételű, molekuláris oxigénnel telített ital, „koktél” fogyasztásával: 1 literben 50-60 ml csipkebogyószörpöt, 50 g glükóz, 20 g glilcerinfoszfát, 20 g glutaminsav 5 db polivitamin tabletta, 2 g citromsav, 5 g konyhasó, 20 ml enterococcus-elleni készítmény, 1 tojásfehérje. Az oldatot oxigénpalackból 2-3 l/min. sebességgel telítették.
Megállapították, hogy igen megerőltető, intenzív jéghoki tréning végére a sportolók véroxigén-telítettsége átlagosan 90 %-ra csökkent és 200-250 ml oxigénes koktél fogyasztása után, rövid idő alatt 96-97 %-ra emelkedett, míg az italt nem fogyasztó (kontroll) csoportnál ezt a szintet csak 2 órai pihenés után érik el.
A vér oxigénadósságának csökkenési sebességét az oxigénes ital fogyasztása révén, több módszerrel vizsgálták. Mérték a pulzust, telemetriásan, vizsgálták az oxigénadósság mértékére utaló kapilláris képet: ez az oxigénes ital fogyasztása után gyorsan, míg anélkül sokkal lassabban állt helyre. Megfigyelték az izomtónus alakulását a megerőltető sportolás utáni pihenésnél. Műszeres mérések mutatták, hogy az oxigénes ital fogyasztása után, nyugalmi állapotban plasztikus feszültség és feszített izmoknál a konkraktil feszültség rövid idő alatt lényegesen csökkent, míg az italt nem fogyasztott sportolóknál 2 óra után az izomfeszültségi értékek emelkedettek maradtak. A plasztikai izomtónus 5,2 mioton-t, a kontraktil izomtónus 7,8 mioton-t mutatott, míg az oxigénes ital fogyasztása után az első 2,6-ra a második 3,4-re csökkent. Az oxigénes ital tehát rövid idő alatt pótolja a vér.
Oxigén adósságát. Megállapították gyors hatását a szervezetben végbemenő redox folyamatok egyensúlyának helyreállításában, a hajszálerekben a mikrokeringés serkentésében. Hatása előnyös az erős fizikai terhelés utáni alvás normalizálásában.
Az oxigénnel dúsított vizek fogyasztása kevésbé súlyos oxigénhiányos állapot kezelésére alkalmas, de heveny oxigénhiányos állapotban is segítség lehet. Főleg azoknak javasolt, akik dohányoznak, vagy munkájuk miatt nap, mint nap ki vannak téve a légszennyezés veszélyének, például nagyvárosi utcán vagy autószerelő műhelyben dolgoznak.
A száj-, gyomor- és bélnyálkahártyán át felszívódó oxigén a véráramba jutva javítja a vér oxigénszállító kapacitását, így szerveink, köztük az agy oxigénellátását is. Ezért fokozott igénybevétel esetén csökkenti a fizikai és szellemi fáradtságot, élénkít, frissít, javítja a közérzetet, növeli a teljesítőképességet, segíti a koncentrációt. Emiatt ajánlott kimerült, stresszes embereknek, sportolóknak és intenzív fizikai és szellemi munkát végzőknek. Az extra oxigén csökkenti az emésztőrendszeri gyulladásokat, kedvezően befolyásolja a keringési zavarokat, a fejfájást és a migrént.
Mivel az oxigénnel dúsított víz serkenti a sejtek anyagcseréjét, segítséget nyújthat a méregtelenítésben és a felesleges kilóktól való megszabadulásban is. Gyorsítja továbbá az alkohol lebontását, ezáltal másnaposság esetén a regenerálódást. Alkalmazása egyszerű, kényelmes, és megfelelő mennyiség fogyasztása esetén (1 liter/nap) nincs káros mellékhatása.
Vélemény 1
Prof. Dr. Pucsok József, Sportegészségügyi Intézet, az orvostudományok kandidátusa:
„Sportolókon végzett mérésekkel megállapítottuk, hogy az oxigénnel dúsított ivóvíz növelte a vizsgáltak teljesítőképességét, csökkentette a terhelés maximumában mért pulzusszámot, a teljesítmény növekedés ellenőre a vér tejsavszintje mérséklődött. Az oxigénnel dúsított ivóvíz fogyasztása után gyakorlatilag minden vizsgált sportolónál megfigyelhető volt a vérben az oxigén parciális nyomásának az emelkedése.”
Vélemény 2
Dr. Balla Ferenc a kémiai tudományok kandidátusa:
„ A gyomor által a vérbe juttatott molekuláris oxigén felszívódásának sebessége a légzéssel történő betáplálással szemben hozzávetőlegesen tízszeres. Az oxigénadósság megszűntetéséhez szükséges 9698 %-os telítettség helyreállítása intenzív légzés és 2,5 dl oxigéndús ital elfogyasztása esetén pár percnyi vérkeringés alatt megtörténik.”
Vélmény 3
Dr. Malomsoki Jenő, a biológiai tudományok kandidátusa:
„A gyomor- és bélnyálkahártyán keresztül felszívódó oxigén a vérpályán eljutva a szövetekben illetve a májban fejti ki kedvező hatását. Az enzim aktivitások változásával, az oxigén raktárak feltöltődésével, a tejsav eliminálódás gyorsulásával lehet számolni.”
Bővebb info: http://www.oxigenesvizet.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése