.
Szakács Zsó:
Csendesedj el mikor zajos az életed, csendesedj el ha fájdalom éri lelkedet. Csendesedj el, hallgasd a csend hangját, csendesedj el, megtaláld lelked nyugalmát. Csendesedj el, gondolj arra ki igazán szeret, csendesedj el, éld át a közös perceket... Csendesedj el, adj hálát az életért, csendesedj el, mondj imát mindenkiért!
-

Csendesedj el és hallgasd a zenét:

Johann Sebastian Bach: Air

2008. aug. 2.

A lélek betegsége, a test betegsége

A lélek betegsége, a test betegsége

A magány, az elégedetlenség, az örömtelenség, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás és a drogfogyasztás hosszú a szervezetünket is megterheli, pszichoszomatikus tünetek jelentkezhetnek...

A magány, az elégedetlenség, az örömtelenség, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás és a drogfogyasztás (alkohol, nikotin, koffein, gyógyszerek) hosszú távon nem csak bensõnket, de szervezetünket is megterheli, sõt idõvel pszichoszomatikus tünetek jelentkezhetnek. Bár elõfordul, hogy olyan ember válik magányossá, akit körülvesznek szerettei, ismerõsei, leggyakrabban egyedül maradt idõsek, fõként férfiak élete válik egysíkúvá.

Talán a legnagyobb ellenség az önsajnálat, mely az esetek túlnyomó részében csak fokozza a magányt. Ha a test súlyos betegségben szenved, az kihat a lélekre is, de ez fordítva is igaz. A megfelelõ testi közérzetet az említett tényezõkön kívül elsõsorban káros élvezeti szerek használata valamint a rendszertelen mozgás és étkezés rombolja. A doktorukat felkeresõk kétharmada általános közérzettel kapcsolatos problémáikat hozzák elõ, mely zavarok felét a pszichoszomatikus panaszok jellemzik, melyek szervekre gyakorolt hatásait orvosilag nem lehet mérni.

Általában a következõ lelki eredetû közérzeti zavarok merülnek fel:

megmagyarázhatatlan félelem, alvászavar, depresszió, idegesség, tespedtség, zavartság, érdektelenség, szexuális örömérzet csökkenése.

Gyakori jelenség az is, mikor a magányos ember tovább fokozza állapotát és kerüli a társaságot. Igazi szervi problémák nélkül további szervi mûködésbeli zavarok alakulhatnak ki, pl. légzési, keringési, járással kapcsolatos zavarok, gyors szívdobogás, ájulás továbbá a látás, hallás, hang elvesztése, emésztési, étkezési panaszok (hasmenés, székrekedés, hányás, testsúlyváltozás), fájdalmak által kísért menstruáció, elmaradó tüszõrepedés, hüvelygörcsök, orgazmus hiánya, impotencia, korai magömlés.

Ha az említett tünetek nem figyelmeztették eléggé az alanyt, akkor van idõ arra, hogy a pszichoszomatikus betegség is megjelenjen.

A legismertebbek: gyomor-, nyombélfekély, vastagbélgyulladás, savtúltengés, bizonyos mozgásszervi és nõgyógyászati kórok, bronchiális asztma, infarktus, magas vérnyomás, verõeres elzáródásos betegségek, allergiás, gyulladásos bõrelváltozások, táplálkozási zavarok - ásványianyag- és vitaminhiány, szénhidrátok, fehérjék, zsírok nem megfelelõ aránya a testben.

Ezen a szinten már elkerülhetetlen az orvosi, kórházi ellátás igénybe vétele és az életmódváltás.

A magánytól szenvedõ ember nem fordít magára elegendõ figyelmet. Gyakran folyadékhiány lép fel nála, mely kiszáradáshoz vezet, ami pedig számos szempontból csökkenti a szervezet teljesítményét.
Sokszor elõfordul olyan is, mikor a gondokkal küszködõ ember elhanyagolja környezete és saját maga tisztán tartását, és ez elõnyös a gombáknak.
És hogy mit tegyünk a problémák elkerülésére és elûzésére?

Fogadjunk meg néhány jótanácsot!

Nézzünk szembe eddigi életünkkel, és vessük össze azzal, amit az összhangunk megkívánna!
Kis lépésekkel módosítsunk kellemetlen életvitelünkön, tûzzünk ki magunk elé célokat!

Szeressünk és hagyjuk

(érjük el) hogy szeressenek!

Az elõbbit mutassuk ki segítségnyújtással is, ha jól csináljuk, úgyis visszakapjuk. Fontos a beszélgetés és a pihenés is, de az is, hogy valami munka azért mindig legyen! Ha nem megy egyedül, gondoljunk csak az intézményes segítségekre!

A írás "Czigler István: Általános pszichológia c. könyvéből tanultak alapján készült)

Nincsenek megjegyzések:

AM társoldal


..

Tárhely: www.gportal.hu
Domain: www.csendesedj-el.blogspot.com
E-mail: angyal.magazin kukac gmail pont com
A honlap egy hobby portál.

Az oldal NEM rendelkezik szerkesztőséggel!



Copyright © Sueee[Inasi ]- 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra.
Sueee [Inasi], Lélek Gizella [ Ekpafat], Zsigai Klára,
Mátyás József


http://csendesedj-el.blogspot.com © 2009Design by: Inasi


email: csendes.percek kukac gmail.com

Az írások szerzői jogvédelem alatt állnak!

Az oldalon elhelyezett írások, versek, és novellák
a szerzők szellemi tulajdonát képezik.
Kérjük, hogy a szellemi alkotásokhoz
fűződő jogokat tartsa tiszteletben!


Kezdés: 2008.08.02.