.
Szakács Zsó:
Csendesedj el mikor zajos az életed, csendesedj el ha fájdalom éri lelkedet. Csendesedj el, hallgasd a csend hangját, csendesedj el, megtaláld lelked nyugalmát. Csendesedj el, gondolj arra ki igazán szeret, csendesedj el, éld át a közös perceket... Csendesedj el, adj hálát az életért, csendesedj el, mondj imát mindenkiért!
-

Csendesedj el és hallgasd a zenét:

Johann Sebastian Bach: Air

2013. aug. 1.

Miről szól a szülésfelkészítő tanfolyam?

babaAmikor én a gyermekeimmel várandós voltam, nem szerveztek sehol szülésre felkészítő tanfolyamot. Abban a szerencsés helyzetben lehettem, hogy az érettségi után, rögtön a Délpesti (Jahn Ferenc) KH II. szülészeti és nőgyógyászati osztályára kerültem, ahol nagyon sok tapasztalatot szereztem, és sok mindent tanultam. Ezek a tapasztalatok sokat segítettek nekem a saját szüléseimnél.

Több ismerősöm, barátom részt vett olyan szülésfelkészítő tanfolyamokon melyeket a szakrendelők terhes gondozói végeztek. Elmesélték, nagyon sokat vártak ezektől a tanfolyamoktól, de csalódtak, mert nem kapták meg azokra a kérdésekre a válaszokat, ami felmerült bennük a várandóságuk alatt.

Ők úgy gondolták, egy felkészítő tanfolyamon majd mindenre kiterjedő felkészítésben lesz részük, kérdéseikre választ fognak kapni, elmondják nekik a szülés menetét, mi várható és mire készüljön fel lelkileg. Várták a válaszokat, hogy milyen lelki és testi változásokon mennek keresztül a várandóságuk ideje alatt, vagy hogyan fogják észrevenni, amikor már indulni kell a kórházba, mert megkezdődött a vajúdás. Nem kaptak választ arra sem, hogyan tudnak majd megküzdeni a fájdalmakkal, milyen alternatív vajúdási -, és szülési módszerek léteznek a fájdalom csökkentésére. Ezeken a tanfolyamokon elmondták nekik, hogy milyen iratokat vigyenek magukkal a kórházba, mik lesznek a teendőik, a szülés után, milyen pénzbeli ellátásokra számíthatnak az államtól. Igen, ezek is nagyon fontos dolgok, hogy minden kismama legyen tisztában ezekkel a TB-s procedurákkal és az intézni valókkal.

Úgy gondolom, ennél még fontosabb dolog az, hogy a kismama lelkileg és testileg is felkészülten menjen szülni, minden percben tudja és tisztában legyen a szülésének az előrehaladásával, és a teste hogyan reagál különböző fájdalmakra. Nagyon sok lelki segítséget tud nyújtani egy dúla, aki ott van vele végig, és támogatja mindenben.

Az, hogy a szülés milyen lesz, meddig tart, milyen élményben lesz része a kismamának, az nagymértékben attól függ, mennyire készül fel lelkileg és testileg a szülésre és a fájdalmak leküzdésére. Az a kismama, aki jól felkészül élete legszebb feladatára, az képes lesz irányítani a szülés menetét, és együtt tud dolgozni a babával, dúlával valamint a kórházi személyzettel. Tudom, most az a kérdés vetődik fel, hogy egy vajúdó kismama miként tudja befolyásolni a szülést, holott az orvosa és a védőnője is azt sulykolja belé, hogy a szülés nem befolyásolható. A vajúdás és a szülés hatalmas fizikai és lelki munka. A tanfolyamon megtanulják és begyakorolják a kismamák, hogyan kell helyesen lélegezni, milyen alternatív vajúdási -, és szülési módszerek vannak a fájdalom csökkentésére valamint megismerik a relaxációs gyakorlatokat és olyan praktikákat, melyekkel valóban hatást tud gyakorolni a szülésére.

Ilyen praktika például a pozitív hozzáállás. A pozitív gondolatok által el lehet érni, hogy az egész vajúdást és szülést pozitívan éljék meg a szülő nők.

Ezekhez szeretnék segítséget adni a várandós kismamáknak, apukáknak.

Szülésfelkészítő tanfolyamok indulnak egyéni (online is) és csoportos foglalkozás keretein belül.

A csoportos szülésfelkészítő programban interaktív foglalkozások is helyet kaptak a délutáni időkben. Ilyenkor a tanfolyamra jelentkezők kismamák masszázson, babamasszázson is részt vesznek. Lehet tornázni, jógázni, de természetesen konzultációkra is van lehetőség.

A csoportos foglalkozás csak 4-5 pár (max. 10-12 személy) jelentkezése esetén tudjuk indítani.
Érdeklődni lehet az info[@]zsuzsa-dula.hu e-mail címen

Nincsenek megjegyzések:

AM társoldal


..

Tárhely: www.gportal.hu
Domain: www.csendesedj-el.blogspot.com
E-mail: angyal.magazin kukac gmail pont com
A honlap egy hobby portál.

Az oldal NEM rendelkezik szerkesztőséggel!



Copyright © Sueee[Inasi ]- 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra.
Sueee [Inasi], Lélek Gizella [ Ekpafat], Zsigai Klára,
Mátyás József


http://csendesedj-el.blogspot.com © 2009Design by: Inasi


email: csendes.percek kukac gmail.com

Az írások szerzői jogvédelem alatt állnak!

Az oldalon elhelyezett írások, versek, és novellák
a szerzők szellemi tulajdonát képezik.
Kérjük, hogy a szellemi alkotásokhoz
fűződő jogokat tartsa tiszteletben!


Kezdés: 2008.08.02.