
Az immunrendszernek a hatékony működéséhez fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra, esszenciális vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. A jó lelki állapot, az egészséges táplálkozás, a rendszeres és megfelelő mennyiségű mozgás immunerősítő tényezők.
A védekezőrendszer támogatásának meghatározó része a helyes táplálkozás. A táplálkozás során rengeteg vitamint valamint ásványi anyagot kell bevinni a szervezetbe. A vitaminok, olyan szerves vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Az ételek elkészítése során nagy figyelmet kell fordítani arra a tényre, hogy hőhatásra a vitaminok 10-15%-a elbomlik. A vitaminok beépülésének elengedhetetlen feltétele az ásványi anyagok megléte. A szervezetben lévő ásványi anyagok mennyisége fontos tényező. Egy egészséges ember testsúlyának 4%-át ezen anyagok teszik ki. Az ásványi anyagok a természetből kerülnek a szervezetben az elfogyasztott növényeken keresztül.
Az immunrendszer erősítésére több népi, hagyományos gyógymód, és rengeteg mai kutatás is kitér.
A leghatásosabb immunerősítőnek a következő növények/termékek minősültek:
Fokhagyma: Erőteljes illatától eltekintve kiváló gyógynövény. Baktérium, vírus és gombaölő hatása mellett, többek között javítja a szív és az érrendszer működését, elősegíti az emésztést, gátolja a rák kialakulását. Influenza és köhögés megszüntetésére is tökéletesen alkalmazható. Fő hatóanyaga az allicin.
Káposztafélék: Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásukat, a bennük található sok vitaminnak köszönhetik. Gazdagok C-, B-, E- és K-vitaminokban. Kiváló tulajdonságuk, hogy savanyítás és főzés hatására sem sokat veszítenek magas vitamintartalmukból.
Cékla: Magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt a téli időszak kedvelt zöldségei közé tartozik. A C-vitamin mellet szinte az összes B-vitamin, kálium, kalcium és magnézium is megtalálható benne. Láz- és fájdalomcsillapító, méregtelenítő és vértisztító hatása miatt nagyon kedvelt. (Forrás: http://www.diagnozis.hu)
Az oxigénes víz is erősítheti az immunrendszer működését (az oxigén baktériumölő és vírusölő hatású). A visszajelzéseink is azt mutatják, hogy az oxigénes víz fogyasztása ellenállóbbá teszi a szervezetet. Az oxigénes víz egy egészséges üdítőital: felfrissít, és növeljük vele a tiszta víz fogyasztásunkat. (Forrás: http://oxigenesszifon.tk)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése