.
Szakács Zsó:
Csendesedj el mikor zajos az életed, csendesedj el ha fájdalom éri lelkedet. Csendesedj el, hallgasd a csend hangját, csendesedj el, megtaláld lelked nyugalmát. Csendesedj el, gondolj arra ki igazán szeret, csendesedj el, éld át a közös perceket... Csendesedj el, adj hálát az életért, csendesedj el, mondj imát mindenkiért!
-

Csendesedj el és hallgasd a zenét:

Johann Sebastian Bach: Air

2009. ápr. 11.

Nagyszombat

- Húsvét vigíliája

Amikor elmúlt a szombat, Mária Magdolna, Mária, Jakab anyja és Szalóme drága keneteket vásároltak, és elmentek, hogy megkenjék Jézus holttestét.


..

A hét első napján, kora reggel, amikor a nap felkelt, a sírhoz mentek. Ezt mondták egymásnak: "Ki fogja nekünk elhengeríteni a követ a sír bejárata elől?" De amikor odanéztek, látták, hogy a kő el van hengerítve, pedig igen nagy volt. Bementek a sírba, és egy fehér ruhába öltözött ifjút láttak, amint ott ült jobb felől. Megrémültek, de az megszólította őket: "Ne féljetek! Ti a keresztre feszített názáreti Jézust keresitek.
Feltámadt, nincs itt! Nézzétek, itt van a hely, ahová temették. Siessetek, és mondjátok meg tanítványainak és Péternek: Előttetek megy Galileába. Ott meglátjátok majd őt, amint megmondta nektek." Mk 16,1-7
Elmélkedés: Újra él
Az idei nagyhét azzal a szomorú eseménnyel kezdődött, hogy Nagyhétfőn,április 6-án szörnyű földrengés pusztított a közép-olaszországi L'Aquila városában és környékén. A tragédia következtében közel 300 ember vesztette életét és tízezrek váltak hajléktalanná. A híradások beszámolnak arról, hogy bár egyre kisebb az esélye, de mégis, napokkal a földmozgás után is találnak élő embereket a romok alatt. És milyen hatalmas öröm a mentésben segítők számára, amikor túlélőt találnak
Milyen nagy az öröme a családtagoknak, amikor egy halottnak vélt szerettük élve kerül elő a romok alól. Amilyen nagy fájdalmat jelent valakinek az elvesztése, olyan nagy örömet vagy talán még nagyobbat jelent az ember számára az élet! Az örömhír, hogy élő emberre bukkantak, gyorsan bejárja a környéket és néhány órán belül bejárja a világot.
Ma, amikor a Jézus nagypénteki kereszthalálára való emlékezést követően, az Ő feltámadását jöttünk össze ünnepelni húsvét éjszakáján, gondoljunk azokra az áldozatokra, akik számára előbb következett be a földi élet vége, mint ahogy ezt remélték, s akik már találkozhattak a Feltámadottal.
Ez a mostani természeti katasztrófa is erősíti bennünk azt a gondolatot, hogy Jézus ma is szenved az áldozatokban, ugyanakkor tovább él a túlélőkben.
Jézus meghalt a kereszten, majd testét egy sziklasírba temették. Amikor már-már úgy tűnik, hogy a tragédia véget ért, az események váratlan fordulatot hoznak. A templom függönyének kettéhasadásával nem gördül le a függöny, hanem folytatódik a történet. Új szereplők tűnnek fel a színen. Jézus elítélésében és keresztútján inkább a férfiaké a főszerep. A keresztúton csak néhány tehetetlen, siránkozó asszonnyal találkozunk, talán Veronika az egyetlen, aki segíteni tud, s Jézus édesanyja, Mária is tehetetlenül áll a kereszt alatt. A férfiaké a főszerep. Júdásé, aki elárulja Mesterét. A katonáké, akik elfogják Jézust. A főtanács tagjaié, akik elítélik Jézust és keresztre feszítését kérik a római helytartótól.
Pilátusé, aki kimondja a halálos ítéletet. A római katonáké, akik gúnyolják, megkorbácsolják és keresztre feszítik Jézust. Cirenei Simoné, akit arra kényszerítenek, hogy segítsen a keresztjét hordozó embernek. És más katonáké, akik a sír őrzésének feladatát kapják. A szerepeket főként olyan férfiak alakítják, akikben egy cseppnyi részvét vagy szeretet sincs Jézus iránt.
Húsvét hajnalra változnak a szereplők. A férfiak eltűnnek, s megjelennek a jámbor asszonyok, akik a sírhoz mennek. Asszonyok, akik nem ellenségek és nem is közömbösek. Asszonyok, akik szerették Jézust életében, és most a halottnak vélt Jézus iránt szeretnék kifejezni tiszteletüket és szeretetüket. Asszonyok, akik egy üres sírt találnak. Ez az üres sír lesz számukra a feltámadás első jele. A feltámadt Jézussal most még nem találkoznak, csak egy fehér ruhába öltözött ifjút, egy angyalt találnak ott, aki azt állítja, hogy Jézus azért nincs itt, mert feltámadt! Az evangéliumi beszámoló szerint az asszonyok azt a feladatot kapják, hogy vigyék meg Péternek és a többi tanítványnak Jézus feltámadása örömhírét.
Azok az asszonyok tehát, akik elsőként értesülnek a feltámadásról, elsőként fogják hirdetni azt.
Az asszonyok példája mutatja, hogy csak kevesen láthatták az üres sírt. A nép, amely jelen van Jézus elítélésekor és végignézi keresztútját, most nincs itt, nem lehet a feltámadás szemlélője. Jézus, csak keveseknek jelenik meg a későbbiekben, olyanoknak, akik igaz tanítványai voltak. Olyanok találkozhatnak a feltámadottal, akiknek ugyan megrendült a hite a kereszthalál láttán, de reményük újra feltámadt. Olyanoknak jelenik meg, akik szeretetükkel kiérdemelték azt, hogy a feltámadás hirdetői legyenek.
(Horváth István Sándor)
Imádság:
Engedjük, hogy e szent ünnepnapból áradó fény bevilágítson bennünket; nyíljunk meg őszinte bizalommal a feltámadt Krisztusnak, hogy a húsvét titkának megújító ereje mindannyiunkban, családjainkban, városainkban és nemzeteinkben is megnyilvánulhasson! Legyen láthatóvá a világ minden részén!
Beküldte:timcsike

Nincsenek megjegyzések:

AM társoldal


..

Tárhely: www.gportal.hu
Domain: www.csendesedj-el.blogspot.com
E-mail: angyal.magazin kukac gmail pont com
A honlap egy hobby portál.

Az oldal NEM rendelkezik szerkesztőséggel!



Copyright © Sueee[Inasi ]- 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra.
Sueee [Inasi], Lélek Gizella [ Ekpafat], Zsigai Klára,
Mátyás József


http://csendesedj-el.blogspot.com © 2009Design by: Inasi


email: csendes.percek kukac gmail.com

Az írások szerzői jogvédelem alatt állnak!

Az oldalon elhelyezett írások, versek, és novellák
a szerzők szellemi tulajdonát képezik.
Kérjük, hogy a szellemi alkotásokhoz
fűződő jogokat tartsa tiszteletben!


Kezdés: 2008.08.02.