.
Szakács Zsó:
Csendesedj el mikor zajos az életed, csendesedj el ha fájdalom éri lelkedet. Csendesedj el, hallgasd a csend hangját, csendesedj el, megtaláld lelked nyugalmát. Csendesedj el, gondolj arra ki igazán szeret, csendesedj el, éld át a közös perceket... Csendesedj el, adj hálát az életért, csendesedj el, mondj imát mindenkiért!
-

Csendesedj el és hallgasd a zenét:

Johann Sebastian Bach: Air

2012. jan. 3.

Égési sérülések

Liszt

Éppen kukoricát főztem, és a villát beleszúrtam a forró vízbe, hogy megnézzem hogy kész a kukorica, a villával nem találtam el, és a kezem csúszott be a forró vízbe.

Egy barátom, aki Vietnamban volt katona, pont akkor lépett be házamba mikor ordítottam a fájdalomtól. Kérdezte, hol van sima liszt? Mikor oda adtam egyenesen bele dugta kezemet, és azt mondta hogy tartsam ott 10 percig, amit meg is csináltam. Mesélte, hogy Vietnam-ban egy férfi meggyulladt, és a nagy pánikban egy zsák lisztet rá öntöttek. Nem csak el oltotta a tüzet, de egy hólyag se keletkezett bőrén.

Tehát, ott tartottam kezemet a lisztben 10 percig, és mikor kihúztam, se hólyag se pirosodás se fájdalom nem volt.

Most, ezért a fridge-ben tartok egy csomag lisztet, mert a hideg liszt sokkal hatékonyabb az égésre, mint a szoba hőmérsékletű.

Csoda, ha engem kérdezel. Egyszer a nyelvemet égettem meg, lisztet szortam rá, és 10 perc múlva semmi fájdalmat nem éreztem. Ha megégeted magad, ne tegyed folyó viz alá, csak használd a zacskó lisztet. Sokkal hatékonyabb.

Méz

A méz kiváló természetes gyógyír égésre. Vagy mártsuk bele az égett felületet, vagy kenjük be egy kis mézzel. Lehet hideg vízzel felváltva is alkalmazni. A méz még a mélyebb illetve a már néhány napos égési sérüléseket is meglepően gyorsan gyógyítja. Hasonlóképpen jó műtéti hegek kezelésére.

Almaecet vagy ecet

Mindkettő kiváló, az almaecet talán valamivel hatékonyabb. Ecetes kezelésre szinte azonnal megszűnik az égés okozta fájdalom. Ecetet alkalmazhatunk a nap égette felületre is, megszűnik a csípő érzés és ráadásul nem fog hámlani.

Tojásfehérje

Egyik tanfolyamon tanították, hogy a megégett bőrfelületet kell hideg víz alá tartani, míg a megégett bőrfelület lehűl.

Közben egy tojásfehérjét kicsit felverünk, - azért hogy könnyebben kenhető legyen és több rétegben rákenjük a megégett felületre.

Egy nő odatett vizet forralni. Mikor leakarta venni a tűzről, ráömlött a kezére és egy nagy részen megégette a bőrt. Azonnal hideg vizes csap alá tartotta , míg le nem csillapodott kicsit a tüzessége - bár az erős fájdalom maradt. Azután felütött 2 tojást, a fehérjét kicsit felverte és rákente az égett bőrre. Az rögtön rászáradt és egy hártyát képzett rajta, ami azután megkeményedett (ez tulajdonképp natúr kollagén volt).1 óráig tartott amíg rétegenként rákente az egész tojásfehérjét.

Később már nem érzett fájdalmat és másnap már csak alig volt az égés helye pirosas –barnás.

Eredetileg azt hitte, hogy nagy hegesedések maradnak vissza az égés után, de a legnagyobb csodálatára 10 nap múlva semmi nyoma nem maradt.

A bőr színe sem változott el!!! A megégett bőr teljesen újraképződött, köszönhetően a tojásfehérjében található kollagénnek, ami a valóságban egy placenta és tele van vitaminnal.

Napégésre:
Joghurt, árpaliszt, tea

Ha mégis előfordulna, hogy túl sokáig maradtunk a napon, amilyen gyorsan csak tehetjük, kezdjük el hűteni és gyógyítani a bőrünket. A legközismertebb házi gyógyszer a joghurt, ami lehűti a felégett bőrt, helyreállítja a pH-egyensúlyt és elősegíti a gyors gyógyulást. Legjobb erre a célra a natúr, teljes zsírtartalmú joghurt. Kenjük a leégett bőrfelületre, várjunk, amíg átmelegszik, majd mossuk le langyos vízzel. Ismételjük meg naponta többször is. Még hatékonyabb, ha árpalisztet, kurkumát és joghurtot keverünk össze egyenlő arányban.

A másik lehetséges gyorssegély a felégésre a jó erősre főzött tea. Készítsünk nagy kanna erős teát. Ha kihűlt, áztassunk bele egy törölközőt, és borogassuk be vele a leégett testrészt. Ha a szemhéjunk égett le, tehetünk rá kihűlt, használt teafiltert. Fürdővizet is készíthetünk jó sok teával, ha langyosra hűlt, áztassuk magunkat benne 15-20 percig. A teafűben lévő tanninok segítik a bőr gyógyulását.

Aloe, krumpli, levendula

Nagyon hasznos az aloe vera gél is. Önmagában is nagy segítség, de különösen hatékony, ha E-vitamin olajjal és leturmixolt uborkával keverjük el a gélt, és így kenjük az égett testrészre.

Több ezer éves gyógymód a krumplihéjas kötés. A mai orvosok is tapasztalták, hogy kisebb égések esetén a krumplihéjas kötés alkalmazásakor gyorsabb a gyógyulás. A krumplihéj nedvesen tartja a sebet, és a benne lévő antibakteriális anyagok gyorsítják a gyógyulást.

A levendulaolaj is nagyon hatékony a leégések kezelésében, nemcsak az égést gyógyítja, hanem megakadályozza a hámlást is.

Az illóolajokat nagy töménységük miatt nem szabad töményen a bőrre vinni!

Keverjünk 6 cl mandula- vagy olívaolajhoz 9 csepp levendulaolajat, 2 csepp borsmentaolajat és egy csepp fodormentaolajat. Jól rázzuk össze és kenjük a leégett testrészre. Használhatunk a mandulaolaj helyett desztillált vizet is, ekkor naponta többször permetezzük be vele a bőrünket.

Az árnikakrém is gyorssegély a leégett bőrnek. Gyorsan megszünteti a fájdalmat és megakadályozza a hámlást. Az olívaolaj és almaecet egyenlő arányú keveréke is enyhülést ad. Lehetőleg hidegen sajtolt, extra szűz olajat használjunk.

Ne felejtsük el, hogy a meleg napokon, különösen napozás közben még több folyadékra van szükségünk mint általában. Igyunk sok vizet, fogyasszunk sok, vitaminokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, élőflórás joghurtot és olívaolajat, hogy belülről is megvédjük a bőrünket.

Nincsenek megjegyzések:

AM társoldal


..

Tárhely: www.gportal.hu
Domain: www.csendesedj-el.blogspot.com
E-mail: angyal.magazin kukac gmail pont com
A honlap egy hobby portál.

Az oldal NEM rendelkezik szerkesztőséggel!



Copyright © Sueee[Inasi ]- 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra.
Sueee [Inasi], Lélek Gizella [ Ekpafat], Zsigai Klára,
Mátyás József


http://csendesedj-el.blogspot.com © 2009Design by: Inasi


email: csendes.percek kukac gmail.com

Az írások szerzői jogvédelem alatt állnak!

Az oldalon elhelyezett írások, versek, és novellák
a szerzők szellemi tulajdonát képezik.
Kérjük, hogy a szellemi alkotásokhoz
fűződő jogokat tartsa tiszteletben!


Kezdés: 2008.08.02.